Spring naar inhoud

Twitteradvies

24 oktober 2017

Het overkomt iedereen wel eens, je wil een uitstapje plannen maar je hebt geen idee waarheen. Dus je besluit om, na het internet te hebben afgesurft, toch maar eens de vraag te lanceren op Twitter. Je hoopt op goeie tips, leuke reacties, nuttige informatie. En dat is ook wat je krijgt, in eerste instantie toch. Maar zodra er een aantal reacties op je tweet gekomen zijn, wordt hij door het Twitter algoritme ook in andere mensen hun tijdlijn gesmeten en vervolgens krijg je trollen, flauwe plezante en politiek geïnspireerde Twitteraars die komen reageren, met elk hun eigen agenda.

Vraag je zoals ik dat deed een goeie tip voor een eetgelegenheid in centrum Gent, dan krijg je al snel de verzuurde Twitteraar achter je aan met commentaren in die zin dat je beter Gent mijdt, want dat je er niet in raakt met de auto, dat parkeren er een fortuin kost. De Twitteraar die hoopt op de self fulfilling prophecy dat het Gentse mobiliteitsplan de horeca dood doet. Blijkbaar gaat die Twitteraar er vanuit dat je het centrum inrijdt, naast een restaurantje of bistro parkeert, eet, en ophoepelt. Dat een stadsbezoek mogelijkerwijs buiten het centrum kan starten met een korte tramrit tot in hartje centrum, gaat er bij hen niet in.

Mobiliteitsplan of niet, ik probeer altijd aan de rand van een stad te parkeren. Ik heb er het geduld en de diesel niet voor over om mij ergens vast te rijden in een web van straten die ik niet ken. Als je dan een tramlijn hebt die start bij een parking op een steenworp van de snelweg, die je zonder overstappen recht in het centrum afzet, dan is dat de evidentie zelf. Niet vanaf 2017, maar al sinds 1998, het jaar dat ik mijn rijbewijs gehaald heb.

Let op, ik ben de vele Twitteraars met nuttige tips erg dankbaar. Ik weet nu waar we deze keer gaan eten, en ik heb nog talloze tips over voor een volgende gelegenheid. Maar de noodzakelijkheid van die verzuurde reacties van mensen op vier wielen stoort mij. Daar op dat moment tegenin gaan levert weinig op. Ze hebben een paardenbril op en zien alleen wat ze willen zien. Een ‘discussie’ blijkt alleen maar uit te lopen op het heen en weer tweeten van slogans. Argumenteren hoort er niet meer bij. Leefbaarheid van een stadscentrum wordt in karikatuur getrokken tot een anti horeca beleid. Mensen op vier wielen nemen de auto naar de bakker, naar de slager, naar het café. Ze trekken zich geen kloten aan van hun impact op onze planeet en vinden dat niemand hen mag verbieden om te rijden en parkeren waar zij dat willen. Het zijn conservatieve, zure mensen.

Ik ga er op Twitter niet te diep op in, als ze mijn korte initiële reactie niet lijken te snappen is dat jammer voor hen, maar het uitblijven van verdere reactie van mijn kant, zet ze hopelijk aan het denken. Al betwijfel ik dat. Mensen doen dat niet graag, zelf nadenken. Mensen doen graag na, praten graag na en denken zelden zelf na. Mensen zijn bang voor verandering en schieten anderen met nieuwe, afwijkende visies in eerste instantie altijd af. Kijk naar de ontwikkeling van de wetenschap en hoe nieuwe inzichten pas na jaren, decennia algemeen worden aanvaard. Mochten we in onze conservatieve visie blijven steken, de Aarde was nog steeds plat en we gingen elke zondag braaf naar de kerk.

Om toch op een vrolijke noot te eindigen: ja ik ga naar Gent! Ja, ik ga eten in het centrum van Gent! We hebben onze zinnen gezet op Balls & Glory voor de lunch en daarna gaan we gezellig winkelen. In het centrum! Parkeren doe ik zoals altijd bij Ikea en van daar neem ik de tram. Op de tram observeer ik de andere reizigers, de studenten, de oude mevrouwen, de eigenaars van hondjes van allerlei slag, de bewoners van Gent. Ook dat is deel van de uitstap. Misschien pen ik hier nog wel een kort verslagje van mijn uitstap neer, begin volgende week. Tot dan!

Advertenties

From → gedacht

3 reacties
  1. vergeet je #pendelpret niet en geniet van Gent

  2. Chris. R. permalink

    Helemaal akkoord. ‘k Kreeg het ook wat op mijn heupen deze ochtend in een andere conversatie. Het was vooral van “horen zeggen” en “verhalen gelezen” i.p.v. zelf ondervonden te hebben dat het centrum met de wagen best nog wel bereikbaar was.

  3. Hoe jij van verzuurde reacties zo’n mooie blog post kan maken! Super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: