Spring naar inhoud

Terug zestien

14 augustus 2017

Op zolder bij mijn ouders vond ik mijn oude plank terug waarmee ik zomers lang in de zee speelde toen ik tiener was. Het was zo’n ‘cool’ model in flashy geel met een koord aan om rond je pols te hangen. Zo verloor ik hem nooit in de golven wanneer mijn timing verkeerd zat.

Wachten in de branding, kijkend naar de aanstormende golven. Na een tijdje zie je de golf al nog voor hij echt boven de oppervlakte komt, je ziet hem hoger worden en hoger tot op het punt dat de top de voet inhaalt en de golf breekt. De golf valt met volle kracht en je slaat jezelf door het schuim heen naar de volgende golf toe. Dieper wadend in de branding, op zoek naar het juiste plekje waar de golven net omvallen, om daar op je plank te gaan liggen wachten op de perfecte golf.

De eerste golf laat je voorbij rollen, want de tweede is beter. Het water voor de golf trekt je er dichter naartoe en het volgende moment lig je tussen het schuim, bovenop de rollende golf. Je snijdt door het water richting strand met een snelheid die de andere badgasten verbluft. Ze kijken verwonderd en bewonderend. Kinderen praten uitgelaten tegen hun mama terwijl ze naar je wijzen. Je voelt je terug zestien.

Uitgerold tot bijna op het strand, sta je recht en kijk je achter je, op zoek naar dat kleine meisje dat je aanmoedigde om de golf te nemen. Je schrikt van de afstand die je hebt afgelegd en van haar gebrek aan angst om daar alleen, tussen de golven die een kopje hoger waren dan haar, rond te drijven, lachend. Ze hangt aan haar boei en daarmee lukt het helemaal niet goed om mee te liften op een golf. Ze vindt het zo geweldig dat ze meteen haar boei wil wisselen voor de plank.

Het lukt haar een paar keer geweldig goed om lang mee te liften op een golfje, maar ze schat het omslagpunt nog niet perfect in en begint pas mee te liften met golfjes die reeds overgeslagen zijn. Ik leg mij in de boei en geniet van de golfjes, nog steeds alsof ik zestien was.

Advertenties

From → autobio, gedacht

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: