Spring naar inhoud

Prikkels

30 april 2017

Ik betrap mezelf er elke keer op. Vooral wanneer ik daar ben. Het is er druk. Telkens minstens vier volwassenen en drie kinderen die continu praten, bewegen, door elkaar heen. Ik hoor mezelf niet eens meer denken. Ik sta er dan wat verloren bij.

Het is niet dat ik asociaal ben, maar ik ben toch graag gewoon alleen met mezelf. Of hoogstens met een paar mensen. Die één conversatie per keer voeren. Zonder echo’s.

Mijn hoofd gaat aan het tollen en ik trek mijn terug in een boek. Dat wordt dan gezien als asociaal, ‘in plaats van mee te doen’, in plaats van wat eigenlijk? Van de chaos om mij heen? 

Neem het mij niet kwalijk dat ik niks versta van wat er gezegd wordt. Ik hoor jullie wel, maar alles rolt door elkaar heen en wordt één onbegrijpelijke, vermoeiende brei. Ik hoor de radio spelen, een kind om aandacht zeuren, een volwassene praten over iets wat ik niet kan volgen en een ander weer over iets helemaal anders. Ik neem een boek en sluit mij af voor de buitenwereld. Een rustig verhaal, en geschiedenis van de wereld. Nu bevind ik mij op de Russische steppes, in Alexandrië of Kabul.

Verhalen over reality reeksen, buren, dichte of verre kennissen interesseert mij eigenlijk helemaal niet. Sorry. Het boeit niet. Wat mij wel boeit staat in het boek dat ik lees, of op Twitter of een andere plek. De chaos, de nutteloze verhalen over anderen hun leven, het gejengel van een kleine die mijn aandacht zoekt…

Zij is ook zo. Ze komt vaak genoeg naast mij zitten in de zetel. Even genoeg van de drukte van de nichtjes. Een tablet en een spelletje. Of gewoon dicht tegen mij aanleunen en tv staren. Zij is meer zoals ik dan ik mij had kunnen voorstellen. Het is vooral door haar gedrag te zien en te horen dat ik het herken bij mezelf.

Wij kunnen allebei niet goed tegen te veel prikkels. Je moet ons alles goed uitleggen zodat we het waarom begrijpen, anders hebben we lak aan de uitleg over hoe het moet. Geef ons geen oneindige keuzes. Stel alleen voor wat echt kan. Ik weet dat ik dingen soms verkeerd begrijp, maar beter anticiperen dan de vraag te herhalen en te benadrukken dat je echt je mening moet zeggen tegen mij en niet moet gokken op mijn correcte inschatting van je antwoord, kan ik niet.

Advertenties

From → gedacht

One Comment
  1. esid63 permalink

    twee patrijzen van hetzelfde laken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: